Technik żywienia i usług gastronomicznych
Technik żywienia i usług gastronomicznych z innowacją cukierniczą
Technik żywienia i usług gastronomicznych z innowacją cukierniczą stworzony jest dla ludzi lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dbających o siebie i innych, myślących o zdrowym odżywianiu oraz dla wszystkich, którzy w przyszłości wiążą swoją karierę z cukiernictwem. Kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny, urządzania zakładów gastronomicznych.
Naucza umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta. Uczeń potrafi stosować nowoczesne metody zarządzania i finansowania działalności gospodarczej, fachowo i kompleksowo obsługiwać zleceniodawcę, organizować przyjęcia, projektować i aranżować wnętrza sal konsumpcyjnych.
Kwalifikacje zdobyte na profilu Technik żywienia i usług gastronomicznych:
- HGT.02. Przygotowywanie i wydawanie dań.
- HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Przedmioty na poziomie rozszerzonym: język angielski i geografia.
Dlaczego warto wybrać naszą placówkę:
Szkoła posiada bardzo dobrze wyposażoną pracownię gastronomiczną, w której odbywają się zajęcia praktyczne.
Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowaną kadrę posiadającą rozległą wiedzę teoretyczną, jak i praktyczną w dziedzinie szeroko pojętej gastronomii.
W naszej multimedialnej czytelni możesz również skorzystać z Internetu oraz zapoznać się z najnowszymi czasopismami o szeroko pojętej tematyce gastronomicznej.
W bibliotece szkolnej znajdziesz wiele materiałów, książek i podręczników z zakresu żywienia, sporządzania potraw i napojów oraz usług gastronomicznych.
Szkoła bierze i organizuje wiele konkursów przedmiotowych lokalnych i ogólnopolskich.
Umiejętności zdobyte po naszym technikum:
- Zasady zdrowego odżywiania, przechowywania żywności,
- Umiejętność przyrządzania potraw i zasady jej podawania,
- Aranżacja stołu i potraw na talerzu w zależności od okoliczności i rodzaju podawanych potraw,
- Znajomość zasad i działań założenia i prowadzenia własnej działalności gospodarczej (np. restaurację, firmę cateringową) i jak być w tym lepszym od konkurencji,
- Zasady obsługi klienta oraz organizacji przyjęć, czy imprez okolicznościowych,
- Zasady i warunki zarządzania produkcją gastronomiczną
- Umiejętność obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji gastronomicznej,
- Odbyta praktyka zawodowa w nowocześnie wyposażonych zakładach gastronomicznych.
Perspektywy zatrudnienia
Po zakończeniu nauki możesz podjąć zatrudnienie w:
- Zakładach żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, bary, cukiernie, kawiarnie itp.),
- Instytucjach zajmujących się obrotem żywnością,
- Służbie zdrowia (sanatoria, żłobki, służby sanitarno-epidemiologiczne, szpitale),
- Organizacjach ochrony konsumenta,
- Instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu, żywności i placówkach prowadzących żywienie zbiorowe (domy opieki społecznej, domy dziecka, internaty, akademiki, hotele, pensjonaty, domy wczasowe itp.).
Ponadto absolwenci mogą prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych i domowych, hotelarskich, agroturystyki itp.
Kontynuacja nauki
Zdobyte kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą być podwyższane poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka oraz innych kierunkach pokrewnych.